A cukorbeteg– és az IR-étrendek egyik legfontosabb ismérve, hogy meghatározott szénhidráttartalmúak. Ez azt jelenti, hogy ezekben az étrendekben nagy hangsúly van a napi szénhidrátbevitel mennyiségén és minőségén – természetesen az egyéb étrendi tényezők kiegyensúlyozottsága mellett.
Milyen esetekben szükséges számolni a szénhidrátokat?
- diabetes mellitusban (cukorbetegeknek),
- prediabetes állapotokban – pl. inzulinrezisztencia esetén,
- testsúlycsökkentő étrendben,
- gestatios diabetesben (terhességi cukorbetegség),
Mit kell számolnunk?
A szénhidráttartalmú élelmiszereket: gabonafélék (zab, rizs, bulgur, kuszkusz stb.) és belőlük készült termékek (pelyhek, lisztek, korpák stb.), kenyérfélék, péksütemények, sütőipari készítmények, tésztafélék, tej, joghurt, kefir, zöldségek (ha szénhidráttartalmuk >5/100 g), zöldséglevek, smoothiek, turmixok, hüvelyesek, gyümölcsök, aszalt ~, gyümölcskészítmények (pl. lekvár, pürék stb.), –levek, diófélék, olajos magvak, mandula, mák, hozzáadottcukor-tartalmú élelmiszerek (pl. édességek, kekszek stb.) és félkész-, késztermékek (mindig nézzük meg a termékcímkét), nem szénhidrátmentes cukorpótlók, édesítőszerek.
Mit nem számolunk?
A szénhidrátot nem, vagy csak kis mennyiségben tartalmazó élelmiszereket: sajtok, túró, tejszín, tejföl, friss húsok, halak, halkészítmények, tojás, zsiradékok, szénhidrátmentes édesítőszerek, cukorpótlók, víz.
A mindennapok egyszerűsítése érdekében van lehetőség arra, hogy nem számoljuk a szénhidrátot kis mennyiségben tartalmazó zöldségeket (ha szénhidráttartalmuk <5/100 g), napi étkezésenként 100-200 g fogyasztásig (pl. paprika, paradicsom, uborka, salátafélék, káposztafélék stb). Ugyanakkor én pl. inkább azt a módszert követem, hogy számolom ezeket is, viszont adok egy kis rugalmasságot a napi szénhidrátbevitelben (pl. nem 160 g, hanem 160-170 g).
Hogyan számolunk?
Mindig az elfogyasztott mennyiség szénhidráttartalmával számolunk, azaz zöldségeknél, gyümölcsöknél a nyers, tisztított, hámozott/pucolt mennyiségre számolunk szénhidráttartalmat.
2020.11.23.